Prefab

 

Prefab houtskeletbouw van XLWOOD

Houtskeletbouw wordt vaak toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is, of gebieden die niet over voldoende steenachtige materialen beschikken. De bekendste vorm is het vakwerk, dat sinds de middeleeuwen in Midden-Europa en op de Britse eilanden eeuwenlang de belangrijkste bouwmethode voor woonhuizen was.

In Nederland was houtskeletbouw oorspronkelijk erg populair in gebieden met een weinig draagkrachtige bodem. Een goed voorbeeld hiervan is de Zaanstreek. Door de aanvoermogelijkheden over zee en de rivieren was hout eenvoudig te vervoeren naar de lage landen. Het voordeel van hout is dat het een relatief licht bouwmateriaal is. Dit vereenvoudigt het transport van zowel grondstof als bouwelement. Bovendien kan met een lichtere fundering worden volstaan; reden waarom bij het uitbreiden van gebouwen met een extra verdieping (ook wel optoppen genoemd) vaak gebruikgemaakt wordt van HSB.

 

PHOTO-2019-03-04-21-29-33

Hoe werkt prefab bouw?

Bij deze vorm van bouwen is het heel belangrijk om vooraf goed te hebben kortgesloten wat de wensen zijn. Alleen als het plan volledig is uitgedacht worden de faalkosten aanzienlijk verminderd. In deze fase van de bouw is er ook nog veel keuzevrijheid. Bepaal samen met XLWOOD hoe deze vorm van bouwen moet worden ingevuld om zo efficiënt te werk te gaan.

PHOTO-2019-03-04-21-29-34[1]

Houtskeletbouw wordt de toekomst

Tegenwoordig wordt in Nederland houtskeletbouw veel toegepast voor het maken van gevel- en dakelementen. De elementen worden in een fabriek geproduceerd en worden per vrachtauto naar de bouwplaats gebracht. Vervolgens zijn de elementen relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor een gebouw snel wind- en waterdicht kan worden gemaakt.

Een ander belangrijk voordeel van houtskeletbouw is dat het gebruikmaakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal.

Elk bouwbedrijf heeft op enig moment te maken met houtskelet bouw. XLWOOD kan deze elementen voor u op maat aanleveren waardoor ze alleen nog maar geplaatst hoeven te worden. Naast de levering kan XLWOOD ook worden ingezet om de elementen ter plekke op de bouwplaats te plaatsen.

Deze vorm van bouw is zeer kostenefficiënt door:

  • Kortere en snellere bouwtijden (dus minder kosten)
  • Je bent minder afhankelijk van weersomstandigheden
  • De bouwkwaliteit wordt hoger
  • Prijzen zijn vooraf al helder, dus geen verrassingen
  • Banken geven vaak extra korting op hun hypotheken omdat je volledig recyclebaar bouwt
builder-building-carpenter-1573829